headerphoto

ΑΝ ΘΕΣ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΥΑΛΟ…

Του π. Ευσέβιου Ματθόπουλου


Η μετάνοια του αμαρτωλού είναι ειλικρινής και αληθινή, όταν τηρούνται οι εξής σπουδαιότατοι και αναγκαιότατοι όροι...

Μέσα από την βαθειά γνώση της Αγ. Γραφής και την πρακτικότητα που τον διέκρινε, ο π. Ευσέβιος έγραψε ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, τον "Προορισμό του ανθρώπου". Από το βιβλίο αυτό δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα για τις προϋποθέσεις μιας αληθινής εν Χριστώ μετάνοιας, ένα ουσιαστικό βοήθημα την περίοδο της πνευματικής προετοιμασίας που διανύουμε ώστε να εξετάσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε μυαλό, δηλαδή να μετα-νοήσουμε…
Επισημάνσεις και παραλείψεις χάριν συντόμευσης έγιναν με επιμέλεια του

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ


«Η μετάνοια του αμαρτωλού είναι ειλικρινής και αληθινή, όταν τηρούνται οι εξής σπουδαιότατοι και αναγκαιότατοι όροι:

  • Πρέπει να αισθανθεί ο αμαρτωλός τις αμαρτίες του. Να λυπηθεί με την καρδιά του και να κλάψει γι΄ αυτές […]

  • Να πάρει την στέρεη και ολόψυχη απόφαση να κόψει κάθε σχέση με την αμαρτία και να βαδίσει από 'δω και πέρα σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Αυτή δε η απόφαση εκ μέρους τους αμαρτωλού, όταν μετανοεί, πρέπει να είναι οριστική και τέλεια. Κι αν μετά την απόφαση αυτή, συμβεί πάλι να αμαρτήσει από αδυναμία ή άγνοια ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, να μη νομίσει ότι δε τον συγχωρεί πλέον ο Θεός. Να έχει πλήρη τη βεβαιότητα και την πεποίθηση πάντοτε τον συγχωρεί. […]

  • Να ικανοποιήσει σε ό,τι του είναι δυνατό αυτόν που τυχόν πρόσβαλε ή αδίκησε. Δηλαδή, αν έβρισε κάποιον ή τον περιφρόνησε, να ζητήσει από αυτόν συγχώρηση. Αν δυσφήμισε και συκοφάντησε τον πλησίον του, να φροντίσει, όσο του είναι δυνατόν, να ανατρέψει την κατηγορία και συκοφαντία αυτή, διαφωτίζοντας τα πρόσωπα που την άκουσαν.

  • Αν αδίκησε κάποιον με οποιοδήποτε τρόπο, είτε σε χρήμα, είτε σε πράγμα, να αποδώσει αυτό ή το αντίτιμό του. Κι αν δεν μπορεί να βρει αυτόν που αδίκησε, μπορεί να διαθέσει σε φτωχούς ο,τι όφειλε ν’ αποδώσει σ’ εκείνον. Είναι υποχρεωμένος δε να ικανοποιήσει εντελώς αυτόν που αδίκησε ή τουλάχιστον, όσο του είναι δυνατό, αν δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει εξ ολοκλήρου. […] Ο Θεός ζητεί από τον άνθρωπο να κάνει ό,τι του είναι δυνατό και όχι εκείνο που δεν μπορεί. Είναι ενδεχόμενο να αδικήσει κάποιος τον πλησίον του σε κάποια ποσότητα χρημάτων και μετά από καιρό μετανοεί γι’ αυτήν του την αμαρτία και έχει όλη την προθυμία και τη θέληση να αποδώσει ολόκληρο αυτό το ποσό, αλλά βρίσκεται σε φτώχεια και ανάγκη και του είναι εντελώς αδύνατο να το κάνει. Έχει όμως τη θέληση στο μέλλον, αν μπορέσει, να επανορθώσει την αδικία που έκανε, επιστρέφοντας είτε ολόκληρο, είτε ένα μέρος του ποσού, αν του είναι αδύνατο να το επιστρέψει ολόκληρο. Αυτός, λέμε, ο οποίος κάνει ό, τι εξαρτάται από αυτόν, για να επανορθώσει την αδικία, παίρνει πλήρη συγχώρηση από τον Θεό.

  • Άλλος όρος της μετανοίας είναι να συγχωρεί καθέναν που τον έβλαψε με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι υποχρεωμένος ακόμη να ζητεί το έλεος του Θεού για τη συγχώρηση των αμαρτιών του με καρδιά συντετριμμένη και ταπεινωμένη.
    Να εξομολογηθεί στον πνευματικό ιερέα με ταπείνωση ψυχής, καταδικάζοντας τον εαυτό του ως ένοχο ενώπιον του Θεού, του Οποίου το νόμο παρέβη.

  • Να πιστεύει αδίστακτα ότι η άφεση των αμαρτιών του δίνεται δωρεάν και χαριστικά με την άπειρης αξίας θυσία και τη μεσιτεία του Χριστού. Να είναι πεπεισμένος ότι, αν ο Χριστός δεν πέθαινες πάνω στο Σταυρό, και δεν έχυνε το αίμα Του για τις αμαρτίες των ανθρώπων, κανείς δε θα μπορούσε ποτέ να ελευθερωθεί από τον αιώνιο θάνατο. Ελευθερώνεται όμως με τη θυσία και το αίμα του Χριστού.

  • Να προσπαθεί έπειτα, δείχνοντας κάθε προθυμία στο να βαδίζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, κάνοντας καρπούς άξιους της μετάνοιας, με την τήρηση του θείου νόμου και την εξάσκηση της αγάπης και των αγαθών έργων.

  • Εκδ. «η Ζωή», έκδοση 23η.
Ειδήσεις-Εκδηλώσεις
new_post_img
῀Ω γλυκύ μου ἔαρ ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Κουκλοθέατρο "ο 4ος Μάγος" & Ομιλία με τον π. Εφραίμ Παναούση "Αρχονιά και ευγένεια μέσα στο γάμο!" ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
"Τα Χριστούγεννα της οικογένειας", Ομιλία με τον κ. Κωνσταντίνο Γανωτή, Σάββατο 28/11, ώρα 6.30 μ.μ. ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ: Κυριακή 25.10.2015, Ώρα 6.30 μ.μ. ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Η σημασία της Ευχής στον Ιησού! ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Ακούστε την Ομιλία του Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου για την κατάθλιψη ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Χ.Μ.Ο. Γλυκών Νερών spot! ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Ο άγιος Σεραφείμ Σάρωφ (κινούμενα σχέδια) ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Εμφάνιση Πεντηκοστιανών στα Γλυκά Νερά ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Αν θες ν' αλλάξεις μυαλό... ›Πλήρης είδηση‹


new_post_img
Πώς θα αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα; ›Πλήρης είδηση‹1